Doğurganlık sorunlarında PRP, yumurtalık içerisine veya rahmin içerisine uygulanmakta ve doku rejenerasyonunda iyi sonuçlar alınmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde PRP
Toplumda doğurganlık sorunu yaşayan çiftlerin giderek daha fazlası yumurta azlığı ve kalitesizliği problemine sahiptir. Çevresel etkenler, genetik ve ilerleyen yaş nedeniyle kadında yumurtalık rezervi azalır ve yumurta kalitesi bozulur.
Rezervi azalmış olan kadınlar tüp bebek tedavilerinde yumurta geliştirme iğnelerine yetersiz yanıt verirler. Küçülmüş, bağ dokusu sıkışık ve kuru hale gelmiş, zayıflamış yumurtalıkların yenilenmesini sağlayan bir nevi yumurtaları gençleştiren çeşitli teknikler geliştirilmektedir.
PRP Nedir?
Bu amaçla umut veren ve güncel olarak yaygınlaşan bir teknik yumurtalıklara PRP uygulanmasıdır. Kadının kendi kanından sağlanan Trombositten Zengin Plazmanın (PRP) yumurtalık dokusu içerisine enjeksiyonu yumurtalılarda uykuda bulunan kök hücrelerinin olgun yumurtaya dönmesini sağlayabildiğine ilişkin dikkat çekici bulgular elde edilmiştir.
Tüp Bebek Tedavisinde PRP Nasıl Uygulanır?
Doğurganlık sorunlarında PRP, yumurtalık içerisine veya rahmin içerisine uygulanmakta ve doku rejenerasyonunda iyi sonuçlar alınmaktadır. PRP hazırlanması esnasında, kişinin kendisinin (otolog) damarından (periferik venden) 18-20 cc kan alınır. Kanın belirli protokoller ile katmanlaştırılması sonrasında trombositten zengin olan plazma kısmı ayrıştırılır.
Hazırlanan PRP bekletilmeden tedavisi istenen doku veya organ içine uygulanır. Yumurta yenilenmesi amacıyla PRP, bir veya iki yumurtalığın içine kapsül altına, transvajinal ultrason eşliğinde enjekte edilir. Rahim yatağının ince olması ve tekrarlayan implantasyon başarısızlıklarında rahmin içerisine PRP enjeksiyonu ultrason eşliğinde yapılır. PRP ağrısız güvenli konforlu, kişinin kendi kanından hazırlandığı için yan etki ve komplikasyonu olmayan risksiz bir işlemdir.
Tüp Bebek Tedavisinde PRP Desteği
Yumurtası zayıf ve yumurta kalitesi düşük olan kadınlarda PRP doğurganlıkta son derece mucizevi sonuçlar veriyor. PRP infertilite dışında tıbbın diğer alanlarında cilt estetiği, yara iyileşmesi, eklem hastalıkları ve kas hastalıklarının tedavisinde uzun yıllardır başarı ile kullanılan etkili bir yöntem.
Trombositler içindeki büyüme faktörleri yeni damar oluşumu ve yeni doku oluşumunu başlatarak etkisini gösteriyor. Tüp bebekte hamile kalamamış hastalarda yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. PRP ile kendiliğinden gebelikler artmaktadır. PRP sonrasında hastaların bir kısmı 1-2 ay içinde kendiliğinden hamile kalabiliyor.
PRP sonrası olumlu etkiler ilk 4 ayda maksimum düzeyde oluyor. Tüp bebek yapılacaksa bu süre içinde yapmak gerekir. PRP hazırlandıktan hemen sonra uygulanması gerekir. 2 yıl öncesine kadar PRPde daha temkinli yaklaşılmasına rağmen Trombosit toplama teknikleri geliştiği için son 2 yıldır PRP den daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Yayınlar PRP tekniğinin iyi sonuçlar verdiğini destekliyor. Hasta gurupları iyi seçildiğinde PRP uygulamasının yararlı etkisi çok yüksektir. yan etki ve komplikasyonu olmayan bir teknik olup tehlikeli bir yöntem değildir.
Menopozda olup başka nedenlerle çıkarılmış yumurtalık dokuları incelendiğinde menopozda olunmasına rağmen yumurtalıkta çok sayıda yumurta hücresi olduğu görülmüştür. Bu uyuyan yumurtaların geliştirilmesi ve canlandırılması için yeni yeni teknikler geliştiriliyor. Yumurtalıkları zayıf olan kadınların bağ dokusunun sıkışık ve kuru olduğu gözlenmiştir. Yumurtalık bağ dokusu gevşek ve geniş olmalı ki gelen sinyallerle yeni yumurta gelişebilsin. PRP enjeksiyonu ile yeni damarlar ve bunun çevresinde yumurtalar gelişimi için uygun ortam sağlanmış oluyor.